Kolon polipleri kansere dönüşür mü?


Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa, sağlığı tehdit edebilen kolon polipleri hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.

Kolon polipleri, kalın bağırsak (kolon) veya rektumun iç yüzeyinde oluşabilen küçük doku kümeleridir. Kolon polipleri aslında hiçbir şikayeti olmasa bile 50 yaşını geçmiş olan her kadın ve erkekte yapılması gereken kolonoskopi taramalarıyla tanınır. Kolonoskopi işlemi, ince ve kalın bağırsağın incelenmesinde büyük önem taşımaktadır. Polipler kanser öncülü olabilir ve bazı tipleri zamanla kansere dönüşebilir. Bu nedenle kolon polipleri ciddiye alınmalı ve takip edilmelidir.

Kolon poliplerinin belirtileri nelerdir?

Kolon polipleri genellikle belirti vermez ve sessizce büyüyebilirler. Ancak bazı büyük veya anormal polipler şu belirtilere neden olabilir:

Rektal kanama: Dışkıda kan veya kanlı dışkılama, büyük poliplerin varlığını gösterebilir.

Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik: Kronik ishal veya kabızlık gibi bağırsak alışkanlıklarında belirgin değişiklikler.

Karın ağrısı veya kramplar: Büyük polipler, karın ağrısına veya kramplara neden olabilir.

Rutin kolonoskopi taraması sırasında tanı konulabilir!

Kolon yani kalın bağırsak polipleri, genellikle rutin bir kolonoskopi sırasında keşfedilir. Kolonoskopi sedasyon ile uyutulmuş bir hastada, bir tüp şeklindeki bir cihazla kolonun iç yüzeyinin incelenmesini sağlar.

Kolon poliplerinin tedavisi nasıl yapılır?

Kolon poliplerinin tedavisi, polipin büyüklüğü, tipi ve sayısına bağlıdır. Polipler, genellikle kolonoskopi sırasında hasta hala uyuyorken, polipin boyutuna göre değişen yöntemlerle ağrısız ve kesisiz şekilde polip çıkarılır ve patolojik incelemeye gönderilir. Bu işlemler, poliplerin kansere dönüşme riskini ortadan kaldırır.

Erken teşhisin önemi nedir?

Kolon poliplerinin teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir, çünkü bu polipler kansere dönüşebilir. Bu nedenle, 50 yaş üstü kişiler ailesinde kalın bağırsak kanseri öyküsü olsun ya da olmasın düzenli olarak kolonoskopi yapmalıdır. Erken teşhis, kolon kanserinin etkili bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, kolon polipleri sessizce büyüyebilir ve belirti vermezler, bu nedenle düzenli taramalar önemlidir. Kolonoskopi gibi tıbbi prosedürler, polipleri erken teşhis etmek ve tedavi etmek için etkili araçlardır.